Благоговійно зустрічаємо Світле Христове  Подія Воскресіння Христового - найбільше християнське свято. Це є найсвітліше свято, торжество, знамення перемоги над гріхом і смертю і початок буття світу, спокутаного і освяченого Господом Ісусом Христом.

За людським зверненням, Пасха Христова була майже дві тисячі років тому, але для нас щороку вона нова, та, яка дає нам радість і віру.

Душа, яка воскресла через таїнства хрещення, покаяння, причащення, щодня живе з молитвою, чекає Великдень з великою радістю. І всі страждання в цей день скупаються, зцілюються хвороби, адже слово Боже - святиня. Учителі церкви вважають, що Господь ближче до тих, хто страждає і мучиться. Заради них Він Воскрес, відкрив ворота Раю.


Про пристрасну седмицю

Весь Страсний тиждень покладається для віруючих особливо суворий піст (насамперед, це стосується п'ятниці), заборона на будь-які розваги і святкове проведення часу, присвячення себе справам благодійності і милосердя.

Вона починається в понеділок і завершується в суботу, що передує великодній неділі. Саме в ці дні Христос був відданий, засуджений, зведений на Голгофу, розп'ятий і воскрес.

Кожен день Страсного тижня - великий і святий, і в кожен з них у всіх церквах здійснюються особливі служби, які особливо величні.
Пристрасний тиждень - це щорічний спогад про події, що передували мученицьким стражданням Ісуса Христа, і про смерть Спасителя.

Вхід Господній до Єрусалима - Вербна неділя

І коли Він їхав, багато людей вийшли назустріч з Єрусалима. Одні знімали з себе одяг і постилали по дорозі; інші зрізали пальмові гілки, несли їх в руках або кидали по дорозі і все голосно вигукували: "Осанна Синові Давидову! Благословенний прийдешній в ім'я Господнє! Осанна у Вишніх! " Особливо діти старанно і радісно вітали Спасителя і навіть у храмі кричали Йому: «Осанна Синові Давидову!»

Пристрасні Понеділок, Вівторок, Середа

Перші дні свого перебування в Єрусалимі, за свідченням Євангелій, Христос присвятив проповідям у храмі.

У ці дні він залишив нам свої найбільші заповіді, що є суттю всієї віри.


"Господь Бог наш є Господь єдиний. І люби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всім розумінням твоїм, і всією міцністю твоєю: ось перша заповідь. Друга подібна до неї: «Люби ближнього твого, як самого себе»: іншої більшої цих заповіді немає ", - відповів Христос.

Пристрасний Четвер

Страсний Четвер - це Таємна вечеря і зрада Юди, молитва Господа в Гефсиманському саду і його арешт.

Великий Четвер ввечері служить утреня Великої П'ятниці. На цій службі читаються «12 Євангелій», тобто 12 частин з чотирьох Євангелій, в яких описуються страждання Ісуса Христа перед розп'яттям. Під час читання
Євангелій всі стоять із запаленими свічками, а дзвін дзвонить число, яке відповідає читаному Євангелію.

У цей день, смачивши свою останню земну трапезу, Ісус Христос встановлює таїнство Євхаристії - таїнство Своєї плоті і крові: "І коли вони їли, Ісус взяв хліб, і, благословивши, переломив, і, роздаючи учням, сказав: прийміть, ядіть: Це Тіло Моє. І взявши чашу і дякувавши, подав їм і сказав: пийте з неї все, бо це є кров Моя Нового Завіту, за багатьох зливана в залишення гріхів ", - так розповідає Євангеліє від Матвія (26:26–28). Це таїнство - не що інше як продовження дива Різдва Христового на землі, серед нас
. Через апостолів передав Господь заповіт всьому людству: «Заповідь нову даю вам, та любіть один одного, як Я полюбив вас»
.У цей четвер була молитва Господа в Гефсиманському саду.

П "ятниця Сторінка тижня

Пристрасна субота

У п "ятницю ввечері, як розповідає Євангеліє Матвія", прийшов багатий чоловік з Аримафеї, ім "ям Йосип, який також навчався в Ісуса; він, прийшов до Пилата, просив Тіла Ісусова. Тоді Пилат наказав віддати Тіло. І взявши Тіло, Йосип обвив Його чистою плащаницею. І поклав Його в новій своїй труні, яку висік він у скелі; і, приваливши великий камінь до дверей труни, пішов ". Так само передають ці події Євангелія від Марка та Івана.

Великдень

Милість Божа до роду людського велика: Він не залишає людей, посилає Благодатний вогонь і дарує надію, що життя ще триває, є ще час для покаяння. Зійшов Благодатний вогонь - значить, православні християни ще можуть жити спокійно.

Христос воскрес! - і для всього сущого почалася весна, світлий, радісний ранок нового життя. Воскресіння Господа Ісуса - перша справжня перемога життя над смертю.


Великдень святкується сім днів, тобто весь тиждень, і тому цей тиждень називається «Світла Великодня Седміця». Кожен день тижня теж називається світлим: Світлий понеділок, Світлий вівторок тощо. д., а останній день - Світла субота. Щодня здійснюються Богослужіння. Царські Ворота відкриті всю седмицю, подібно до воротів Царства Божого.

Як проходить великодня служба?

Великодня служба починається опівночі з суботи на неділю, вся вона виконана духовної радості і радості. Вся вона - урочистий гімн Світлому Христову Воскресінню, примиренню Бога і людини, перемозі життя над смертю.

На великодній всеношній при співі тропаря віруючі, освічені торжеством свята, обіймають один одного, потім при триразовому лобизанні вітають один одного словами: «Христос воскресе!» і відповідним «Воістину воскресі!», обмінюючись при цьому яйцями.
На Великдень всі йдуть до церкви, приносять туди паски і яйця для освячення.
У чому сенс святкової паски? Людина збирала залишки торішнього врожаю і в пам'ять і подяку про праці, які успішно завершені, і пек хліб.

Безкровна жертва - подарок наш Господу

Великодня паска за своєю формою нагадує артос - хліб, який освячується на великодньому богослужінні і лунає віруючим у суботу Світлої седмиці.

Великодній артос - символ Самого Господа Ісуса Христа. Звертаючись до учнів, Він казав: "Я - хліб життя... Хліб, що сходить з небес, такий, що ядучий його не помре. Я хліб живий, що зійшов з небес; ядучий хліб цей буде жити повік; хліб, який Я дам, є Плоть Моя, яку Я віддав за життя світу "(Ін. 6, 48–51). Артос завжди приготується з дріжджового тіста, адже там знаходиться закваска, про яку говорив Христос.


Великодня паска на святковому столі символізує присутність Боже в світі і в людському житті. Солодкість, здоба, краса паски, таким чином, висловлюють турботу Господа про всяку людську істоту, Його співчуття, милосердя, поблажливість до немощів людського роду.

Сирна паска - це спресований солодкий сир з емблемами воскреслого Христа: ХВ - Христос Воскрес. Великдень роблять у формі усіченої піраміди (одні джерела називають її символом Гробу Господнього, інші - символом Голгофи, на яку зійшов Христос)
.Крашенка - дар Марії Магдалини!

Звичай обмінюватися фарбованими яйцями міцно увійшов у побут Церкви, а з'явився ще в I столітті від Різдва Христового. Яйце - символ Великодня, символ відродження, символ нового життя. Раніше в народі так казали: «Дорого яєчко до Христового дня».

Церковне переказування говорить, що в ті часи було прийнято, відвідуючи імператора, приносити йому дар. І коли бідна учениця Христа, свята Марія Магдалина прийшла в Рим до імператора Тіберія з проповіддю віри, то подарувала Тіберію просте куряче яйце.

Він не повірив у розповідь Марії про Воскресіння Христа і вигукнув: "Як хтось може воскреснути з мертвих? Це так само неможливо, як якби це яйце раптом стало червоним ". Тут же на очах імператора здійснилося чудо - яйце стало червоним, засвідчуючи правдивість християнської віри
. А зустріч з Господом у кожного своя. Кожен по-своєму переживає цю зустріч, хтось знаходить Господа в радості, хтось у скорботах.


Але церква вчить, що для цього потрібне засвоєння розумом і серцем всього вчення Христового, виконання заповідей Господніх, покаяння і наслідування Христа в благому житті.

Великодні дні найщасливіші в році, вони дають сили вірити у зцілення і виконання бажань.

«Христос Воскрес!» - «Воістину Воскрес!»

Як великі і ці слова святої радості про Господа Ісуса Христа Воскресшого. І де б вони не вимовлялися, де б ці слова не лунали, де б не чулися, - усюди вони викликають трепетання в кожному серці і від них все яскравіше спалахує полум'я віри в душі кожного прославляючого Воскреслого Господа.

Щасливого Великодня!

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND